Het belang van het wedstrijdresultaat

Het belang van het wedstrijdresultaat

 

Binnen de JO van KFCRHDH nemen we een zéér duidelijk standpunt in m.b.t. het belang van het wedstrijdresultaat bij onze jeugdelftallen. Onze jeugdtrainers dienen te handelen i.f.v. de individuele vooruitgang van elke speler en niet i.f.v. de stand in het klassement. Tevens mogen we van onze jeugdspelers prestaties eisen, maar geen direct en puur wedstrijdresultaat. Uiteraard mag er gewonnen worden, maar steeds vertrekkende vanuit positieve voetbalideeën, de individuele mogelijkheden van de spelers en het collectieve.

 

Belang van het wedstrijdresultaat

1)     de individuele ontwikkeling van de speler

2)     de kwaliteit van het geleverde spel

3)     de collectieve prestatie

4)     het wedstrijdresultaat

 

Het aspect ‘winnen’ is inherent verbonden met wedstrijdresultaat. Daarom geven we nog twee aanvullingen hoe we ‘winnen’ kunnen (en moeten!) benaderen, maar steeds rekening houdend met bovenstaande prioriteiten:

 

“We spelen steeds om te winnen”!

ð  Ja, absoluut! Vooral naar jeugd toe dien je te spelen om te winnen en niet om te verliezen! Dit lijkt hetzelfde, maar het is een wereld van verschil. Denk aanvallend, daar is het voetbal voor gemaakt, nl. meer doelpunten scoren dan de tegenstander. Als je speelt om niet te verliezen dan betekent dit meestal terugdenken, teruglopen, terugzakken. OK, dit hoort er ook bij, maar de intentie moet altijd zijn: ik wil winnen. Coachen om te willen winnen is bij balbezit eerst naar voor kijken, eerst diepte, in de lengte van het veld. En niet: ik ben bang dat ik de bal ga verliezen. Ook niet: de intentie hebben om diep te spelen maar dan als speler toch niet mee doorschuiven met als argument ‘als we de bal verliezen, dan sta ik tenminste verdedigend goed’. Nee, wij hebben de bal, daar gaan we iets mee doen. Dat moet je als coach ondersteunen, zo moet je naar jeugd toestappen!

 

“De trainer moet zijn spelers in eerste instantie leren om te willen winnen”!

ð  Het zijn in eerste instantie de spelers die de wedstrijd moeten willen winnen, en niet de trainer. Dat moet de trainer hen als eerste aanleren. En als de trainer zelf ook wil winnen, gaat dit hand in hand!